Στη Διεθνή Πράσινη Εβδομάδα στο Βερολίνο, το πρωτότυπο περίπτερο της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Sanco) κάθε άλλο παρά αδιάφορο είναι για τα πλήθη των επισκεπτών. Η DG Sanco παρουσιάζει στο περίπτερό της έξι σύντομα βίντεο σε παγκόσμια πρεμιέρα για να αναδείξει τον πολυεπίπεδο ρόλο που διαδραματίζουν οι κτηνίατροι του σήμερα στην καθημερινότητά μας. Με την κρίση της διοξίνης επαληθεύεται για άλλη μία φορά ο καίριος ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διαχείριση της ασφάλειας των τροφίμων. Την ίδια στιγμή κηρύσσεται η έναρξη ενός παγκόσμιου διαγωνισμού φωτογραφίας στο πλαίσιο του Έτους Κτηνιατρικής 2011.

Η κρίση της διοξίνης υπό έλεγχο
Ένα από τα σημαντικότερα θέματα στη Γερμανία σήμερα είναι η κρίση της διοξίνης. Αν και οι κτηνίατροι συχνά εργάζονται στο παρασκήνιο, η συνεισφορά τους στη διαχείριση κρίσεων, που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας ήταν ανέκαθεν καθοριστική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κρίση της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών (BSE) στη δεκαετία του ’90, ενώ ακόμα και σήμερα που η Γερμανία αντιμετωπίζει τη μόλυνση με διοξίνη, οι κτηνίατροι εμπλέκονται σε διάφορα επίπεδα, συμβάλλοντας σημαντικά στην επιτυχημένη διαχείριση αυτής της κρίσης. Οι Γερμανοί κτηνίατροι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πυρός. Σε επίπεδο ΕΕ, αναμένεται να μεταβεί μία ομάδα ειδικών από το Γραφείο Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων (FVO) για να προσφέρουν βοήθεια. Εν ολίγοις, το γεγονός ότι με την πάροδο των χρόνων δομήθηκε ένα στεγανό, αξιόπιστο και αποτελεσματικό σύστημα Ασφάλειας Τροφίμων στην ΕΕ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι κτηνίατροι. Σε αυτούς πρέπει να αποδοθούν τα εύσημα για τα ασφαλή τρόφιμα που απολαμβάνουν οι πολίτες της ΕΕ.

Έκθεση Βερολίνου: «Υπάρχουν κτηνίατροι»
Από θέματα υγείας κατοικίδιων ζώων και ζώων εκτροφής μέχρι τη μόλυνση με διοξίνη και άλλες κρίσεις, η συμβολή των κτηνιάτρων στην υγεία ζώων και ανθρώπων είναι εξέχουσας σημασίας. Το πρωτότυπο περίπτερο της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών στο Βερολίνο (αίθουσα 3.2/101) αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτό το σκεπτικό. Πρόκειται για μία διαδραστική παρουσίαση των έξι βίντεο που παράχθηκαν σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (OIE) σε παγκόσμια πρεμιέρα. Τα βίντεο αυτά επεξηγούν τους πολλαπλούς ρόλους των κτηνιάτρων στην καθημερινότητα μας.

Διασκεδαστικές φωτογραφίες στο πλαίσιο του εορτασμού του Παγκόσμιου Έτους Κτηνιατρικής

Προσδίδοντας μία πιο ανάλαφρη διάθεση, κηρύσσεται στο Βερολίνο, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (OIE), η έναρξη του παγκόσμιου διαγωνισμού φωτογραφίας με τίτλο «Vets in your daily life» (Οι κτηνίατροι στην καθημερινότητα μας). Η δράση αυτή εντάσσεται στον εορτασμό του Παγκόσμιου Έτους Κτηνιατρικής 2011. Στο δικτυακό τόπο www.vetsinyourdailylife.org οι επίδοξοι φωτογράφοι μπορούν να «ανεβάσουν» τις καλύτερες φωτογραφίες που έχουν τραβήξει με κατοικίδια ζώα, ζώα εκτροφής και άλλα ζώα, είτε συμπεριλαμβάνεται κτηνίατρος στη φωτογραφία είτε όχι.
Συμμετοχές θα υποβάλλονται έως τις 31 Μαρτίου 2011, ημέρα κατά την οποία μία εξειδικευμένη κριτική επιτροπή θα αναζητήσει τις πλέον πρωτότυπες και συναρπαστικές φωτογραφίες. Όλοι μπορούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, από επαγγελματίες μέχρι εντελώς αρχάριους φωτογράφους. Οι νικητές θα επιλεχθούν από πέντε (5) περιφέρειες του κόσμου. Στα βραβεία συγκαταλέγονται φωτογραφικός εξοπλισμός και ένα ταξίδι για όλους τους νικητές στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι, όπου θα παρευρεθούν ως ειδικοί προσκεκλημένοι στο συνέδριο της Κτηνιατρικής Εβδομάδας της ΕΕ και στη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (OIE) το Μάιο.

Σχετικά με τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών: Η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών αποβλέπει στην εγγυημένη ασφάλεια τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών που πωλούνται στην ΕΕ, στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ προς όφελος των καταναλωτών, στην παροχή βοήθειας από την Ευρώπη με στόχο την προστασία και τη βελτίωση της υγείας των πολιτών της και στην προάσπιση και αναβάθμιση της υγείας των ζώων στην Κοινότητα.
Σχετικά με τις δραστηριότητες της Επιτροπής στον τομέα της κτηνιατρικής: Με αφορμή το Παγκόσμιο Έτος Κτηνιατρικής 2011, η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών διοργανώνει σειρά δραστηριοτήτων για να αναδείξει το ρόλο των «Κτηνιάτρων στην Καθημερινότητα Σας» (Vets in Your Daily Life), χρησιμοποιώντας το σλόγκαν αυτό για τις κοινές δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (OIE). Οι δραστηριότητες αυτές θα λάβουν χώρα, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Πράσινης Εβδομάδας στο Βερολίνο, μεταξύ 21 και 30 Ιανουαρίου, στο «Διεθνές Αγροτικό Σαλόνι» (Salon International de l’Agriculture) στο Παρίσι από τις 19 έως τις 27 Φεβρουαρίου και της τέταρτης Κτηνιατρικής Εβδομάδας της ΕΕ, που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Κτηνιάτρων Ευρώπης (FVE), με ημερομηνία εκκίνησης τη 16η Μαΐου.