Καλεσμένη στην εκπομπή «Μέρα με Χρώμα» βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης (9/5) η ηθοποιός Ράνια Σχίζα η οποία μεταξύ άλλων μίλησε στην κάμερα της ΕΡΤ3 για τη θεατρική παράσταση «Η μάνα αυτουνού» στην οποία πρωταγωνιστεί, που ανεβαίνει αυτό το διάστημα στη Θεσσαλονίκη.

«Είναι υπαρκτό πρόσωπο η ηρωίδα που υποδύομαι, αυτό δίνει μία γλυκιά ευθύνη. Τότε ο ρόλος της γυναίκας ήταν η υποταγή. Το δυσάρεστο είναι ότι, μετά από έναν αιώνα, δεν έχουν καλυτερεύσει τα πράγματα. Ακούμε σχεδόν καθημερινά για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Τότε ήταν η υποταγή και το ξύλο, τώρα τις σκοτώνουν κιόλας. Δεν έχουν προχωρήσει τα πράγματα», είπε αρχικά η Ράνια Σχίζα.

«Είναι ένας μονόλογος, η ζωή της μητέρας του σπουδαίου μας συγγραφέα, Κώστα Ταχτσή, η πορεία της σχέσης με τον γιο της. Ένας άνθρωπος που ήταν ανοιχτά ομοφυλόφιλος. Και αυτός και η μητέρα του ήταν δακτυλοδεικτούμενοι», σημειώνει η ηθοποιός.

«Ήταν ένα αγρίμι αυτή η γυναίκα, η Έλλη Ζάχου-Ταχτσή, παντρεύτηκε από αντίδραση έναν άντρα που της προξένεψαν με το ζόρι. Ήταν αλκοολικός και χασικλής, 20 χρόνια μεγαλύτερός της. Έφαγε πολύ ξύλο, ήταν 16 χρονών. Σε κάποια φάση πήρε τα παιδιά της και έφυγε από το σπίτι, πολύ επαναστατικά πράγματα για τα δεδομένα του ’30», περιγράφει στη συνέχεια η Ράνια Σχίζα.

«Το μεγάλο αγκάθι στη ζωή της και στη ζωή του Κώστα ήταν η εγκατάλειψη του γιου της σε ηλικία 7 ετών. Τον έστειλε στη γιαγιά του στην Αθήνα να τον μεγαλώσει. Αυτό δεν μπόρεσε ποτέ να το συγχωρέσει στον εαυτό της», αφηγείται η Ράνια Σχίζα για την ηρωίδα που ενσαρκώνει στη βραβευμένη θεατρική παράσταση «Η μάνα αυτουνού».