Πολιτικές προεκτάσεις λαμβάνει το θέμα της θεσμοθέτησης του γάμου και της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών μετά την πρώτη δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού και την περιγραφή του πυρήνα και του πλαισίου που θα περιλαμβάνει το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο άμεσα θα κατατεθεί προς ψήφιση στη βουλή. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης παίρνουν θέση, ενώ έχει ξεκινήσει ήδη μια κυβερνητική επιχείρηση πειθούς που στοχεύει ευρύτερα στην κοινωνία αλλά και ειδικά στο εσωτερικό της ΝΔ και στην αντιστροφή κλίματος, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις όσων διαφωνούν.

Την τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού διαδέχθηκε η χθεσινή συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να σχολιάζει αρνητικά την προτροπή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους διαφωνούντες βουλευτές του σε αποχή, ενώ χαρακτήρισε «πράξη πολιτικής δειλίας» την μη επιβολή κομματικής πειθαρχίας. Άμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης, καθώς ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος εστίαζε στο γεγονός ότι με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού προωθείται το κοινωνικό αυτό θέμα σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επί 4,5 χρόνια δεν επέλεξε να προχωρήσει στη νομική κατοχύρωση των ομόφυλων ζευγαριών και στην αναγνώριση των παιδιών τους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στη στάση του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι η κριτική του Νίκου Ανδρουλάκη για χειριστική αντιμετώπιση της αντιπολίτευσης ενόψει απουσίας κομματικής πειθαρχίας είναι σεβαστή, αφού όμως πρώτα ο πρόεδρος του κόμματος προσδιορίσει τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στο νομοσχέδιο. «Δεν περίμενε κανείς αυτοί που τιτλοφορούνται ως προοδευτική παράταξη να μην έχουν αυτονόητη στήριξη σε αυτή την παρέμβαση» είπε χαρακτηριστικά.

Η κυβερνητική στρατηγική

Κυριάκος Μητσοτάκης

Μια «ομάδα κρούσης» η οποία θα εστιάσει το προσεχές διάστημα στο να αναλύσει και να επιχειρηματολογήσει επί του προωθούμενου νομοσχεδίου, της αναγκαιότητάς του στη σύγχρονη κοινωνία αλλά και να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν τους γαλάζιους βουλευτές ειδικά για το την τεκνοθεσία των ζευγαριών του ίδιου φύλου έχει ήδη συσταθεί. Αυτή αποτελείται από τον εισηγητή του νομοσχεδίου, υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, ο οποίος επισημαίνει ότι η κυβέρνηση προσεγγίζει το θέμα από τη σκοπιά της δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης αδικιών και ανισοτήτων με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, την γραμματέα της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα και τον γενικό γραμματέα της Κ.Ο., Σταύρο Καλαφάτη.

Έτσι την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη ξεκινούν ταχύρρυθμο «φροντιστήριο» με θέμα «Κυβερνητική Πρωτοβουλία για την Ισότητα στον πολιτικό γάμο» στους βουλευτές της ΝΔ, σε δύο δόσεις, στην έδρα της ΝΔ στην οδό Πειραιώς προκειμένου να ενημερωθούν αναλυτικά για τις εν λόγω θεσμικές παρεμβάσεις. Στις συναντήσεις αυτές θα συμμετέχουν και οι δύο αντιπρόεδροι της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης, οι οποίοι θα έχουν ενεργό ρόλο με στόχο να μεταπειστούν όσοι υπουργοί ( Μάκης Βορίδης), υφυπουργοί (Γιάννης Κεφαλογιάννης, Μαρία Κεφάλα, Σταύρος Κελέτσης) βουλευτές ( Θανάσης Πλεύρης, Μίλτος Χρυσομάλλης, Άννα Καραμανλή, Κώστας Καραγκούνης, Βασίλης Γιόγιακας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Ανδρέας Κατσανιώτης) που είτε είναι κάθετα αρνητικοί είτε προβληματίζονται.

Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος ξεκαθάριζε ότι ο πρωθυπουργός ζητά από τους βουλευτές της πλειοψηφίας να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, εξηγώντας ότι δεν ενθάρρυνε την αποχή, αλλά αναφέρθηκε σε αυτή ως προτιμότερη επιλογή από την καταψήφιση. Ειδικά για τους υπουργούς επισημαίνεται ότι η υπερψήφιση αποτελεί αυξημένη θεσμική υποχρέωση λόγω συλλογικών αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου, ωστόσο σε κάθε περίπτωση η στάση του κάθε στελέχους θα αξιολογηθεί ανάλογα, δεδομένου ότι η κυβέρνηση κάνει λόγο για μια κοινωνική μεταρρύθμιση.