Και τους εκλεγμένους αυτοδιοικητικούς, ήτοι τους περιφερειάρχες και τους «γαλάζιους» δημάρχους, είναι έτοιμη να ρίξει στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία. Από την Πειραιώς καταστρώνεται πλάνο, προκειμένου να συμβάλουν άπαντες στον αγώνα των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων, με προσήλωση στο τρίπτυχο: θετικός λόγος, ανάδειξη του κυβερνητικού έργου και διατύπωση ισχυρών διλημμάτων.

Επί της ουσίας η κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού ξεκίνησε χθες από τη Δυτική Αττική όπου βρέθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σήμερα επισκέπτεται τη Χίο. Η Νέα Δημοκρατία κινείται σαν να βρίσκεται ενώπιον εθνικών εκλογών, καθώς θέλει να λάβει ένα ικανοποιητικό ποσοστό που θα της δώσει τη δυνατότητα να μπορεί απρόσκοπτα να κυβερνήσει και τα υπόλοιπα τρία χρόνια.

Θυμίζουμε ότι εδώ και περίπου 20 μέρες ο πρωθυπουργός κινητοποίησε και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, αναθέτοντας σε 12 μέλη του ισάριθμες περιφέρειες της χώρας στις οποίες θα πρέπει να περιοδεύσουν έως τον Ιούνιο, προκειμένου να μαζέψουν ψήφους. Π.χ. ο Βορίδης ανέλαβε την Πελοπόννησο, ο Χατζηδάκης τη Θεσσαλία, ο Δένδιας την Κεντρική Μακεδονία, ο Σκρέκας την Ήπειρο και ο Άδωνις τη Δυτική Μακεδονία. Καθένας τους παρέλαβε από το Μαξίμου και έναν κλειστό μπλε φάκελο που περιείχε λίστες με ονόματα, διευθύνσεις και τηλέφωνα των τοπικών βουλευτών. Σε ένα άλλο χαρτί υπήρχε κατάλογος με τους τοπικούς δημάρχους και τα στοιχεία επικοινωνίας τους, καθώς και κάποιων δημοτικών συμβούλων. Η τρίτη σελίδα είχε τους κομματικούς υπεύθυνους των τοπικών οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας που αναλαμβάνει κάθε υπουργός, ενώ τους δόθηκε μέχρι και λίστα με τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ώστε να παραχωρήσουν συνεντεύξεις.

Τα κλιμάκια έχουν ήδη οργανωθεί και από Δευτέρα ξεκινούν οι οργανωμένες επισκέψεις των υπουργών ανά την επικράτεια. Σε αυτό θα συμβάλουν καταλυτικά οι περιφερειάρχες που γνωρίζουν καλά τις περιοχές (σ.σ. η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων εξελέγησαν με την κομματική σημαία της Νέας Δημοκρατίας), καθώς επίσης και οι δήμαρχοι των μεγάλων δήμων. Εξαίρεση αποτελεί η Περιφέρεια Αττικής στην οποία θα συνδράμουν άπαντες, από τον Νίκο Χαρδαλιά και τους τοπικούς βουλευτές έως τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.

Ο σχεδιασμός οριστικοποιήθηκε μετά από μπαράζ συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν τα δύο προηγούμενα εικοσιτετράωρα στα κεντρικά γραφεία της οδού Πειραιώς. Ανάμεσα στις οδηγίες που έχουν δοθεί είναι η αποφυγή άσκοπων πολιτικών αντιπαραθέσεων με ταυτόχρονη προβολή των διακυβευμάτων της κάλπης. Επίσης, όλα τα στελέχη που θα μετέχουν στην προεκλογική εκστρατεία θα πρέπει να γνωρίζουν αναλυτικά όχι μόνο τις θέσεις της παράταξης αλλά και το έργο που έχει γίνει σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας, όπως είναι η ακρίβεια, η επιτάχυνση του έργου της δικαιοσύνης και η αναμόρφωση του χώρου της υγείας.