Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας θα συναντήσετε διάσπαρτα μικρά ή και μεγαλύτερα εξωκλήσια που κουβαλά το καθένα τη δική του ιστορία, άμεσα συνδεδεμένη με την χριστιανική πίστη, αλλά και την ιστορία του τόπου.

Εξωκλήσια χτισμένα σε απόκρημνα μέρη που σε κάνει να απορείς πώς γίνεται ανθρώπινο χέρι να μπόρεσε να τα δημιουργήσει εκεί. Άλλα μικρά και πάλλευκα στέκουν διάσπαρτα σε διάφορα σημεία των ελληνικών νησιών. Και άλλα παράξενα που έχουν γραφτεί μέχρι και στα Ρεκόρ Γκίνες. Τα ελληνικά εξωκλήσια προσελκύουν πάντα το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών, προκαλώντας δέος, θαυμασμό και απέραντη γαλήνη.

Παναγία Κακαβιώτισσα, Λήμνος

Εξωκλήσια της Ελλάδας

Στην κορυφή του βουνού, ανάμεσα σε επιβλητικά και τεράστια βράχια βρίσκεται η μοναδική εκκλησία παγκοσμίως, που δεν έχει σκεπή! Η Παναγία η Κακαβιώτισσα, που πήρε το όνομά της από το βουνό Κάκαβο είναι κτισμένη μέσα σε μία σπηλιά και όποιος την επισκέπτεται μένει εντυπωσιασμένος, από το όλο σκηνικό.

Αγία Θεοδώρα, Βάστα Αρκαδίας

Εξωκλήσια της Ελλάδας

Το μικρό βυζαντινό εκκλησάκι που έχει μπει στα Ρεκόρ Γκίνες ως «θαυμαστό ναΐδριο», έχει ένα παράξενο και ανεξήγητο φαινόμενο, που το έχει κάνει διάσημο, πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας. Πάνω στη στέγη του έχουν φυτρώσει 17 πανύψηλα δέντρα, ύψους 20 μέτρων και δεκάδων τόνων βάρους, ενώ δεν φαίνονται πουθενά οι ρίζες τους. Σύμφωνα με την παράδοση, η Αγία Θεοδώρα ήταν ένα 17χρονο κορίτσι που εκτελέστηκε στο σημείο αυτό, ενώ λίγο πριν πεθάνει ζήτησε από το Θεό να γίνει το σώμα της Εκκλησία, τα χρόνια της δέντρα (εξ’ ου και τα 17 δέντρα στη σκεπή) και το αίμα της νερό να τα ποτίζει. Μάλιστα, από το μικρό ναό αναβλύζει πηγαίο νερό.

Εκκλησία Αγίας Φωτεινής, Μαντινεία

Εξωκλήσια της Ελλάδας

Ίσως, η πιο παράξενη εκκλησία σε ολόκληρο τον κόσμο. Βρίσκεται στον κάμπο της Μαντινείας, δυτικά στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μαντινείας και 15 χλμ από την Τρίπολη. Και αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει, είναι το εξωτερικό της, καθώς στο οικοδόμημα συνδυάζονται χριστιανικά, βυζαντινά και αρχαιοελληνικά στοιχεία.

Η Παναγιά η Θαλασσινή, Άνδρος

Εξωκλήσια της Ελλάδας

Στο λιμάνι της Χώρας, στην περιοχή της Πλακούρας, πάνω σε έναν βράχο δεσπόζει το μικρό εκκλησάκι της Παναγίας της Θαλασσινής, η οποία θεωρείται ότι είναι η προστάτιδα όσων ταξιδεύουν στη θάλασσα. Μάλιστα, στην εικόνα της Θαλασσινής συναντάμε ένα πρωτότυπο στοιχείο στην αγιογραφία, που, όμως, δεν είναι και τόσο τυχαίο. Ενώ η Παναγία εικονίζεται πάντα φορώντας κόκκινο χιτώνα, σε αυτή την εικόνα φοράει μπλε, θέλοντας να δείξουν τη σχέση της με τη θάλασσα.

Μονή Κηπίνας Καλαρρυτών, Ήπειρος

Εξωκλήσια της Ελλάδας

Από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια της Ηπείρου είναι κτισμένο στο κοίλωμα ενός κατακόρυφου βράχου. Η στέγη του είναι ο συμπαγής βράχος που έχει λαξευτεί έτσι ώστε να σχηματίζει θόλο. Η Μονή Κηπίνας κτίστηκε περίπου το 1212 μ.Χ., είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και πήρε το όνομά της από τους κήπους που καλλιεργούσαν κοντά στη Μονή οι μοναχοί.