Δεν είναι τυχαίο που τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι -τόσο διατροφολόγοι, όσο και άνθρωποι που γενικότερα προσέχουν τη διατροφή και της υγεία τους- μιλούν για τις ιδιότητες του κουρκουμά και γιατί τον έχουν εντάξει στη διατροφή τους, τόσο για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό όσο και στα επιδόρπια.

Ο κουρκουμάς και τα πολλαπλά οφέλη του

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στη Vogue India, η διατροφολόγος Laura Parada, από το Slow Life House «Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται ως ισχυρό αντιφλεγμονώδες στην κινεζική και ινδική ιατρική εδώ και χιλιετίες. Η κουρκουμίνη είναι ο κύριος φαρμακολογικός παράγοντας αυτού του μπαχαρικού».

Ο κουρκουμάς αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης Β6, καλίου και υγιεινών ποσοτήτων βιταμίνης C και μαγνησίου. Τα οφέλη του κουρκουμά για την υγεία, μάλιστα, είναι αρκετά εκτεταμένα, καθώς βοηθά στη διατήρηση υγιών αρθρώσεων, οστών και δέρματος, συμβάλλει στην υγεία του ήπατος και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλοντας στη διατήρηση της αποτελεσματικότητας της φυσικής άμυνας. Και συμβάλλει, επίσης, στην καλύτερη πέψη των λιπών, ενώ βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο στις αρθρώσεις.

Η σκόνη κουρκουμά στη διατροφή

Η σκόνη κουρκουμά είναι μία από τις πιο εύκολες στη χρήση και γι΄ αυτό συνήθεις επιλογές για την προσθήκη του στη διατροφή σας. Κάτι που επιβεβαιώνει και η διατροφολόγος Paula Martin Clares (@farmanutriconsejo), καθώς ένα από τα διατροφικά της κόλπα είναι να έχει πάντα κουρκουμά στο ντουλάπι και να προσθέτει μισό κουταλάκι του γλυκού στα ροφήματά της.

Παρακάτω, λοιπόν, ακολουθούν ορισμένες ιδέες για την ενσωμάτωση της σκόνης κουρκουμά στη διατροφή σας.

Πώς να προσθέσετε τον κουρκουμά στη διατροφή σας

Ρόφημα με κουρκουμά

Στον καφέ ή το τσάι στο πρωινό

Η διατροφολόγος Almudena Trigo για παράδειγμα, συμβουλεύει να ετοιμάζετε ένα χρυσό ρόφημα με κουρκουμά και κανέλα (σε ένα ρόφημα λαχανικών αναμεμειγμένο με λίγο γάλα με τζίντζερ και πιπέρι).

Σε σαλάτες ή σούπες λαχανικών

Ο κουρκουμάς, όμως, μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα μπαχαρικά όπως το μαύρο πιπέρι ή το τζίντζερ. «Το τζίντζερ έχει αντιφλεγμονώδεις και αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες, οι οποίες μας βοηθούν να βελτιώσουμε την κυκλοφορία του αίματος και την πέψη», λέει ο ειδικός από το Slow Life House.

Σε αφεψήματα όλων των ειδών

Η Paula Martin Clares προσθέτει σκόνη κουρκουμά σε αφεψήματα πράσινου τσαγιού για να αυξήσει την αντιφλεγμονώδη δύναμή τους. Μπορεί, επίσης, να συνδυαστεί με κανέλα σε βραδινά αφεψήματα. «Αυτός ο συνδυασμός παρέχει οφέλη σε πεπτικό επίπεδο και ευνοεί την κυκλοφορία του αίματος και του αποδίδονται θερμογενετικές ιδιότητες, χωρίς να είναι διεγερτικός όπως η καφεΐνη, η οποία δεν θα επηρεάσει την καλή ξεκούραση», λέει η Parada.