Ο σκανδιναβικός τρόπος διακόσμησης χαρακτηρίζεται από τη λιτότητα, τη λειτουργικότητα και τη ζεστασιά, καθώς και την έμφαση στη φυσική απλότητα και τις καθαρές γραμμές. Περιλαμβάνει ακόμα την αξιοποίηση του φυσικού φωτός, με μεγάλα παράθυρα που επιτρέπουν τη διέλευση του φωτός και ανοικτούς χώρους που διευκολύνουν την κυκλοφορία του.

Οι Σκανδιναβοί αξιοποιούν κάθε γωνιά του σπιτιού τους, βρίσκοντας τον κατάλληλο τρόπο και τα κατάλληλα έπιπλα-αντικείμενα. Οι χώροι είναι σχεδιασμένοι με σκοπό τη λειτουργικότητα, με οργανωμένες δομές αποθήκευσης που διατηρούν το σπίτι τακτοποιημένο. Οι λιτές γραμμές και η απλότητα στον σχεδιασμό δημιουργούν ένα ήρεμο και φιλικό περιβάλλον. Χρησιμοποιούν φυσικά υλικά, όπως ξύλο, λινάρι, βαμβάκι και δέρμα για να προσθέσουν ζεστασιά στον χώρο. Το σκανδιναβικό στιλ αγαπά τους λευκούς και φυσικούς τόνους ως βάση, με προσθήκη ζεστών χρωμάτων, όπως γήινα, γκρι και μπεζ.

Ένα σπίτι πάντα τακτοποιημένο

Για κάτι άλλο που είναι γνωστοί οι Σκανδιναβοί, είναι η εμμονή τους με την καθαριότητα και την τάξη του χώρου τους. Πώς το πετυχαίνουν;

  1. Η πρώτη συμβουλή που μας έρχεται από την Σκανδιναβία, δεν είναι και τόσο συμβουλή όσο reality check. Απλώς καθαρίζουν: Δεν αφήνουν τα ρούχα να γίνονται στοίβες σε καρέκλες και καλόγερους, ούτε άδεια πιάτα μέσα στο νεροχύτη. Συγυρίζουν τα δωμάτια συχνά και από λίγο, ώστε να μην συσσωρεύονται οι δουλειές του σπιτιού και ο χώρος να δείχνει ακατάστατος. Όταν έρθει η ώρα για γενική καθαριότητα, ο όγκος της δουλειάς είναι λιγότερος, αφού το σπίτι είναι σχετικά καθαρό από την καθημερινή προσοχή που δίνουν στην τακτοποίηση του χώρου τους.
  2. Χρησιμοποιούν πολλούς και διαφορετικούς τρόπους αποθήκευσης για να συμμαζεύουν τα πράγματά τους. Π.χ. με κουτιά κάτω από κρεβάτι.
  3. Oι Σκανδιναβοί δεν φορούν ποτέ τα παπούτσια τους μέσα στο σπίτι, κρατώντας έτσι τη βρομιά και τη σκόνη έξω από τον χώρο τους. Βάζουν παπουτσοθήκες είτε ακριβώς στην είσοδο του σπιτιού τους είτε απέξω αν αυτό είναι εφικτό. Κυκλοφορώντας μέσα στο σπίτι με παντόφλες, διαφυλάσσουν καθαρά τα χαλιά και τα πατώματα.
  4. Καθαρίζουν πιο συχνά το καλοκαίρι απ’ ό,τι τον χειμώνα. Όχι μόνο επειδή τους χειμώνες οι σκανδιναβικές μέρες είναι πολύ μικρές, αλά και διότι το καλοκαίρι το φως του ήλιου κάνει τη σκόνη πιο ορατή.
  5. Ξέρουν να κρατούν ισορροπία. Στην Σκανδιναβία, ο μινιμαλισμός είναι αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να έχουν απλώς λιγότερα πράγματα. Αυτός ο τρόπος σκέψης σημαίνει ότι τα σπίτια έχουν μόνο πράγματα που χρησιμοποιούν ή πραγματικά αγαπούν. Έτσι, τα σπίτια είναι πιο καθαρά και λιγότερο «πηγμένα».