Την πρώτη του μεγάλη ετήσια συνέντευξη Τύπου από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, έδωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, απαντώντας σε ερωτήσεις μέσων ενημέρωσης αλλά και πολιτών, ξεκαθάρισε πως ο πόλεμος θα τερματιστεί μόνο όταν «επιτύχουμε τους στόχους μας».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει άλλη μία εξαετή προεδρική θητεία τον Μάρτιο, ξεκίνησε την τοποθέτησή του τονίζοντας πως η κυριαρχία της Ρωσίας απειλείται και πως «η ύπαρξη της χώρας μας χωρίς κυριαρχία είναι αδύνατη… Ολόκληρη η χώρα δεν θα μπορεί να υπάρχει χωρίς την κυριαρχία της».

Όπως ξεκαθάρισε, οι στόχοι της Μόσχας παραμένουν οι ίδιοι από την έναρξη του πολέμου: «Η αποναζιστικοποίηση, η αποστρατιωτικοποίηση και το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας». «Μόνο με την επίτευξη αυτών των στόχων θα υπάρξει ειρήνη. Ας επιστρέψουμε λοιπόν σε αυτούς», είπε και πρόσθεσε:

«Εάν δε θέλουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία, τότε μας αναγκάζουν να λαμβάνουμε άλλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών. Παρεμπιπτόντως, είχαμε συμφωνήσει σε αυτά στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη. Στη συνέχεια, όμως, αυτές οι συμφωνίες καταργήθηκαν. Αλλά είχαμε συμφωνήσει. Είτε λοιπόν θα καταλήξουμε σε συμφωνία είτε θα πρέπει να επιλύσουμε το ζήτημα με τη βία».

Μετά την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης και καθώς ο πόλεμος φθοράς φαίνεται να αποδίδει, εξαντλώντας όχι μόνο την Ουκρανία αλλά -κυρίως- και την υποστήριξη της Δύσης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίζεται αναπτερωμένος.

Ο ρώσος πρόεδρος ανέφερε πως η στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο από τη Δύση στερεύει και εκτίμησε ότι σύντομα η Ουκρανία θα ξεμείνει από ξένα όπλα. «Η Ουκρανία δεν παράγει σχεδόν τίποτα, όλα έρχονται από τη Δύση. Αλλά τα δωρεάν πράγματα θα εξαντληθούν κάποια μέρα, και φαίνεται ότι συμβαίνει ήδη», τόνισε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μιας νέας μεγάλης επιστράτευσης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο. «Είχαμε μια μερική επιστράτευση. Καλέσαμε 300.000 και στη συνέχεια ακολουθήσαμε μια εκστρατεία, για να προσελκύσουμε στρατιώτες σε εθελοντική βάση. Πριν από ένα 24ωρο πληροφορήθηκα πως έχουμε φτάσει στις 486.000. Η ροή των ανδρών, που είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την πατρίδα με το όπλο στο χέρι, δε μειώνεται. Δεν υπάρχει ανάγκη για νέα επιστράτευση σήμερα», είπε. Όπως τόνισε «αυτή τη στιγμή συνολικά 617.000 στρατιώτες πολεμούν σε ζώνες μάχης στην Ουκρανία».

Ο ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην πορεία της ρωσικής οικονομίας. «Ο πιο σημαντικός δείκτης είναι η οικονομική ανάπτυξη». «Η αύξηση του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται στο 3,5%. Αυτός είναι ένας καλός δείκτης. Σημαίνει ότι έχουμε ανακάμψει από την πτώση του περασμένου έτους… και έχουμε κάνει ένα σοβαρό βήμα μπροστά», δήλωσε.

Ωστόσο, αναφέρθηκε και στο πρόβλημα του πληθωρισμού. «Δυστυχώς, ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται στο 7,5%, ίσως λίγο περισσότερο, στο 8%, αλλά η κεντρική τράπεζα και η κυβέρνηση λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα», είπε.

Για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί, υποστήριξε πως η Ρωσία μπορεί να συνεχίσει την πορεία της παρά τα μέτρα της Δύσης και την προσπάθεια πολιτικής απομόνωσης.

Ερωτηθείς για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε πως οι ΗΠΑ είναι μια σημαντική χώρα, ωστόσο την κατηγόρησε για ιμπεριαλισμό. Προέτρεψε δε την Ουάσιγκτον «να σέβεται όλους τους ανθρώπους και όλες τις χώρες».

Η Ρωσία, είπε, είναι έτοιμη να αποκαταστήσει τις σχέσεις και με τις ΗΠΑ και με την ΕΕ, μόλις αυτό καταστεί δυνατό. Εξάλλου, όπως υποστήριξε, η Ρωσία δεν έκανε κάτι κακό με την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά ήταν η Δύση που αποφάσισε «να χαλάσει τις σχέσεις».

«Δεν καταστρέψαμε εμείς τις σχέσεις μαζί τους. Αυτοί κατέστρεψαν τις σχέσεις τους με εμάς και πάντα προσπαθούσαν να μας πετάξουν σε δεύτερη ή τρίτη θέση, αγνοώντας τα συμφέροντά μας». Αφηγούμενος τα γεγονότα στην Ουκρανία από το 2014, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε πως «δεν μας άφησαν καμία άλλη επιλογή».

Μιλώντας για τους ευρωπαίους ηγέτες, επαίνεσε τον Ούγγρο ηγέτη Βίκτορ Όρμπαν και τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, οι οποίοι ανήκουν στο μπλοκ που αντιτάσσεται στο νέο πακέτο υποστήριξης προς το Κίεβο. «Δεν είναι υπέρ της Ρωσίας», είπε, «είναι υπέρ των εθνικών τους συμφερόντων».