Τουλάχιστον 16 γυναίκες έχουν κατηγορήσει τον μάγο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ για απρεπή συμπεριφορά και σεξουαλική παρενόχληση, όπως αποκαλύπτει έρευνα της εφημερίδας «Guardian».

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που «βλέπουν το φως» της δημοσιότητας, τα περιστατικά συνέβησαν από τη δεκαετία του ‘80 ως το 2014 και αρκετές από τις καταγγέλλουσες, όταν τους είχε επιτεθεί, ήταν σε ηλικία μόλις 15 ετών, αν και, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είναι πιθανόν ότι δεν γνώριζε την ηλικία τους.

Τρεις από τις γυναίκες καταγγέλλουν ότι ο (σήμερα) 67χρονος Κόπερφιλντ νάρκωσε τις κοπέλες προτού έλθει σε σεξουαλική επαφή μαζί τους, οπότε δεν ήταν καν σε θέση να ερωτηθούν για να δώσουν τη συγκατάθεσή τους.

Οι γυναίκες τον είχαν γνωρίσει μέσα από τη δουλειά τους, όταν ο Κόπερφιλντ ήταν ένας από τους πιο γνωστούς διασκεδαστές στον κόσμο. Το μοτίβο που δημοσιοποίησε η έρευνα της «Guardian» είναι κοινό σε τέτοιες περιπτώσεις: ο Κόπερφιλντ υποσχέθηκε να βοηθήσει τις γυναίκες για την καριέρα τους στο μόντελινγκ ή το θέαμα και επιχείρησε να κρατήσει μαζί τους επαφή, όπως και με τους γονείς τους.

Η Μπρίτνεϊ Λιούις, μία από τις 16 γυναίκες, είχε μιλήσει δημόσια και το 2018 για το πώς την είχε ναρκώσει και της είχε επιτεθεί σεξουαλικά το 1988, όταν η ίδια ήταν 17 χρονών μοντέλο. Άλλη μία από τις γυναίκες που μίλησαν στην εφημερίδα είπε ότι, έπειτα από ένα ποτό που ήπιαν το 1993, νάρκωσε την ίδια και μια φίλη της και έκανε σεξ μαζί τους χωρίς να έχουν συναινέσει.

Τέσσερις γυναίκες υποστηρίζουν ότι ο Κόπερφιλντ τις θώπευσε ή τις ανάγκασε να τον αγγίξουν με σεξουαλικό τρόπο σε εμφανίσεις του επί σκηνής. Από αυτές τρεις ήταν ανήλικες. Οι γονείς μίας από τις τρεις, η οποία ήταν τότε 15 ετών, είδαν τον Κόπερφιλντ να θωπεύει το στήθος της κόρης τους την ώρα της παράστασης.

Ψευδείς χαρακτηρίζουν τις κατηγορίες οι δικηγόροι του Κόπερφιλντ

Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι του Κόπερφιλντ απαντούν ότι οι κατηγορίες εναντίον του «δεν είναι μόνο εντελώς ψευδείς, αλλά και εντελώς απίθανες». Ισχυρίζονται ακόμη ότι και στο παρελθόν είχαν διατυπωθεί «πολυάριθμοι ψευδείς ισχυρισμοί» σε βάρος του.

Γενικότερα, οι δικηγόροι του Κόπερφιλντ απαντούν ότι δεν είχε ποτέ απρεπή συμπεριφορά κατά κανενός, πόσο μάλλον κατά ανηλίκων, όπως λένε. Προσθέτουν, αντίθετα, ότι ενθάρρυνε γυναίκες να μιλήσουν στο πλαίσιο του #MeToo για την κακοποίηση που είχαν δεχτεί.

Το όνομα του Κόπερφιλντ σχετίστηκε με την υπόθεση του εκατομμυριούχου παιδόφιλου, Τζέφρι Έπσταϊν, που αυτοκτόνησε στη φυλακή το 2019. Μία από τις γυναίκες-θύματα του Έπσταϊν κατέθεσε ενόρκως ότι ο Κόπερφιλντ τη ρώτησε «αν γνώριζε ότι κοπέλες πληρώνονται, για να βρουν κοπέλες για τον Έπσταϊν». Ο Κόπερφιλντ δεν κατηγορείται για κάποιο αδίκημα σχετικό με αυτή την υπόθεση.