Η ισραηλινή διαγωνιζόμενη στην Eurovision είπε ότι «τίποτα δεν θα την αποτρέψει» μετά την αποδοκιμασία της κατά τη διάρκεια μιας πρόβας τζενεράλε την Τετάρτη. Η Έντεν Γκολάν ερμήνευε το τραγούδι της Hurricane, πριν από τον ημιτελικό της Πέμπτης στο Μάλμο της Σουηδίας.

Σε δήλωσή της είπε ότι είναι «περήφανη που εκπροσωπώ τη χώρα μου».

Υπήρξαν αρκετές εκστρατείες για να εμποδίσουν το Ισραήλ να συμμετάσχει στον φετινό διαγωνισμό μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή, και χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στην πόλη την Πέμπτη. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών (EBU), η οποία φιλοξενεί την εκδήλωση, έχει αποφασίσει ότι το Ισραήλ επιτρέπεται να διαγωνιστεί.

Μετά την πρόβα τζενεράλε της Τετάρτης, αρκετά βίντεο εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από μέλη του κοινού που είχαν καταγράψει το Γκολάν να αποδοκιμάζεται από ορισμένα μέλη του πλήθους. Το Ισραήλ, συνεχίζει να πολεμά στη Γάζα, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις του κοινού λόγω της συμμετοχής του στον διαγωνισμό.

Σύμφωνα με τους Times of Israel κατά την εμφάνιση της Γκολάν στη σκηνή της Eurovision με το Hurricane υπήρξαν αποδοκιμασίες «με την EBU να χρησιμοποιεί τεχνολογία κατά των αποδοκιμασιών για να εμποδίσει κάθε τέτοιο θόρυβο να περνάει στη ζωντανή μετάδοση».

Σε βίντεο στο TikTok έχουν καταγραφεί αποδοκιμασίες σε βάρος της Ισραηλινής τραγουδίστριας με συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης αλλά στο βίντεο που έχει αναρτηθεί στον επίσημο λογαριασμό της Eurovision στο τέλος της εμφάνισης της Γκολάν ακούγονται μόνο χειροκροτήματα και επευφημίες χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν ορισμένα από αυτά ήταν ψεύτικα.

@metrouk

Israel’s performance last night at the Eurovision semi-final was drowned out by booing. It’s after widespread criticism over Israel being allowed to enter the contest at all. #fy #fyp #eurovision #eurovisionsongcontest #sweden #singing #europe #eurovision2024

♬ original sound – MetroUK – MetroUK

Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να διαγωνιστεί στη Eurovision καθώς είναι μέλος της EBU.

Μιλώντας την Κυριακή, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της EBU, Jean Philip De Tender, είπε ότι εάν «εξαιρέσετε τον Kan (Ισραηλινό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα) από τον διαγωνισμό, θα ήταν μια πολιτική απόφαση, αυτή καθαυτή, την οποία δεν μπορούμε να λάβουμε» και πρόσθεσε: «κατανοούμε τις ανησυχίες και τις απόψεις που έχουν πολλοί άνθρωποι σχετικά με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος από την δραματική κατάσταση όλων όσων εμπλέκονται σε αυτόν τον πόλεμο», σημειώνει το BBC.

Η Golan κλήθηκε να αλλάξει το αρχικό της κομμάτι, με τίτλο October Rain, αφού προκάλεσε διαμάχη.

Η ομάδα του Γκολάν λέει ότι η 20χρονη έχει περιοριστεί στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της μετά από μια σειρά απειλών κατά της ισραηλινής αντιπροσωπείας. Η Ισραηλινή Ραδιοφωνική Εταιρεία, η οποία διοργανώνει την είσοδο της χώρας στη Eurovision, λέει ότι έχει παραπονεθεί στην EBU για το μπουκάρισμα και της ζήτησε να αποτρέψει την επανάληψη του περιστατικού.

Οι διοργανωτές της Eurovision ήρθαν σε επαφή με τη σουηδική αστυνομία για να φέρουν ενισχύσεις από τη Δανία και τη Νορβηγία, καθώς ανέμεναν διαδηλώσεις στην πόλη εν όψει της ημιτελικού.